1. Johdanto: Julkisuuslaki ja tämä sivusto

Suomen perustuslain sananvapauspykälässä (PL 12:2§) todetaan, että:

”Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.”

Viranomaisille tehtävien tietopyyntöjen yleislaki on julkisuuslaki (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Viranomaisten tehtävä on sitä ja muita lakeja tulkiten ratkaista heille tehdyt tietopyynnöt.

Julkisuusratkaisuissa tehdään virheitä esimerkiksi siksi, että lainsäädäntöä tulkitaan tilanneperusteisesti ja viranomaisten tiedonluovutusta koskevia pykäliä on lukemattomia eri laeissa. Joskus viranomainen voi estää tiedonhankintaa myös tahallaan vastoin lakia tai ainakin sen henkeä (esim. Kuutti (toim.) 2011).

Jos olet kiinnostunut jostain viranomaisen tietoaineistosta, voit pyytää sitä suoraan viranomaiselta. Mahdollisuutesi saada pyytämäsi aineisto kuitenkin paranee, mikäli tunnet aiheeseen liittyviä ongelmia ja niiden ratkaisuja. Lisäksi olennaisen lainsäädännön ja oikeustapauksien tuntemuksen avulla voit perustella vaateesi mahdollisimman aukottomasti.

Suomessa on lainalaisuusperiaate, eli viranomaisen on tulkittava lakia ja käyttäydyttävä oikein sen hengen mukaisesti (PL 2:3 §). Journalistille on suureksi eduksi, mikäli hän osaa kyseenalaistaa väärin perustein tehdyt ratkaisut. Joskus kielteiset päätökset perustuvat perehtymättömyyteen tai virhearvioon, ja lain yksityiskohdilla perusteleva toimittaja voi saada tilanteen muutettua yhdellä viestillä. Näin voidaan välttää myös turhia oikeustapauksia, kun viranomainen kieltäytyy luovuttamasta tietoja varmuuden vuoksi. Toisaalta oikeudessa on jo tehty useita ennakkopäätöksiä erilaisiin erityistilanteisiin, joissa on laadittu tiedonluovutuksen pelisääntöjen yksityiskohtia ja laintulkintoja julkisuuslain käytännön toteutukselle.

Tällä sivustolla oleva tietoaineisto on laadittu tiedonhankkijan näkökulmasta tämän erilaisia tarpeita ajatellen. Jo pintapuolisella tutustumisella voit oppia olennaiset, ja lisäksi pyrkimyksemme on tarjota huomattavasti syventävää tietoaineistoa, jotta voisit kehittyä tietopyytäjänä sekä mikäli esimerkiksi haluat tehdä tehokkaan tietopyynnön tietystä erityisestä aiheesta. Sivuston tietojen avulla voit pohtia sinua kiinnostavien asiakirjojen julkisuutta ja argumentoida niiden saamiseksi lain ja oikeustapausten nojalla sekä pohtia vaihtoehtoisia keinoja pyytää tai löytää haluamaasi aineistoa.

Lue seuraavaksi:

tai

Lähteet:


EDELLINEN: Sisällys

SEURAAVA: 2. Mikä on tietopyyntö ja miten se tehdään

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s