Oikeustapaukset

Laintulkinnassa on useita harmaita alueita, joista viranomaiset eivät osaa tai halua tehdä lainmukaista ratkaisua. Kun tällaisia lain katvealueita puidaan oikeudessa, syntyy tärkeitä ennakkotapauksia, joiden mukaan lakia tulkitaan jatkossa. Tietopyytäjälle aiempien oikeustapausten tunteminen on tärkeää, koska:

  • Näihin ennakkotapauksiin vetoamalla tietopyytäjä voi tehdä vakuuttavampia tietopyyntöjä, kun viranomainen voi perustella ratkaisuaan niillä eikä olla luovuttamatta tietoja ylikorostuneen varovaisuuden vuoksi.
  • Ennakkotapaukset tunteva tietopyytäjä tietää, koska häneltä evätty tieto pitäisi saada oikeusteitse.
  • Ennakkotapauksien avulla tietopyytäjän mielikuvitus kehittyy: hän oppii uusia tiedonhankintakohteita sekä keinoja hakea niitä.

Vastaavasti oikeuden ennakkotapauksien tuntemisesta on suurta hyötyä myös virkamiehille, jotka voivat vedota ennakkotapauksiin ratkaisuissaan.

Vuoden mittaan on tavoitteena päivittää vanhat tiivistelmät oikeustapauksista sekä lisätä uusia. Relevanttien tapausten etsimisen helpottamiseksi laaditaan asiasanalista sekä räätälöity haku.

Sitä ennen vanhoja tiivistelmiä on kätevä hakea esimerkiksi lisäämällä Googlen hakukenttään seuraava lauseke ennen haettavaa asiasanaa:  site:https://koppa.jyu.fi/avoimet/viesti/julkisuuslaki

Tuoreet oikeustapaukset:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s